Електронната търговия е съкращение от Електронна търговия. Електронната търговия е търговията с продукти или услуги чрез електронна мрежа.

Потребителско изживяване; UX (потребителски опит) е преведен на турски като потребителско преживяване. Целта на UX дизайните е да предоставят на потребителя полезно изживяване. Предоставянето на най-високо ниво на потребителско изживяване е свързано с UX дизайнери, а не софтуер. Дизайнът на потребителското изживяване е ефективен при първоначалното решение за покупка. Дизайнерите на потребителския опит могат да гарантират дългосрочното удовлетворение на потребителите с ефективен дизайн.

Потребителят, прекарващ дълго време в сайта, го доближава до действието за покупка. UX дизайнът е фокусиран върху улесняване на уебсайта. Потребителите предпочитат да пазаруват от компании, които са доволни от използването на техните услуги.

Нека да видим как можем да увеличим времето, прекарано в сайта с потребителското изживяване.

1) Адаптиране към различни размери на екрана

Според изследването повечето от потребителите правят онлайн покупките си на мобилните си телефони. Уебсайтът, съвместим с мобилни устройства, ще увеличи очакванията и удовлетворението на потребителите.

2) Предоставете подробна информация за продукта

Посетителите предпочитат уебсайтове, където информацията е ясна и ясна. С подробни познания за продуктите ще бъдете честни с потребителя и ще спечелите тяхното доверие. Характеристиките, предимствата, материалите и размерите на продукта винаги трябва да бъдат на вашия сайт.

3) Изберете най-подходящите изображения на продукта за сайта

Визуалните изображения са един от най-важните фактори, които влияят върху покупните действия на потребителя. Потребителят иска да проучи подробно продукта, който ще бъде закупен. Изображенията с висока разделителна способност по време на покупката ще привлекат вниманието на потребителя и ще улеснят решението за покупка. Трябва да поставите няколко снимки на вашите продукти, направени от различни ъгли на страницата на вашия продукт. Използвайки 4 или 5 изображения, вие карате клиентите си да се чувстват по-комфортно при пазаруването си.

4) Спечелете доверие на потребителите със страницата за обслужване на клиенти

Друго предимство на потребителското изживяване е, че повишава лоялността на потребителите. Потребителите могат да пазаруват без проблеми; Те предпочитат компании, които могат да предложат решение, дори и да имат проблеми. Доста лесно е да спечелите доверието на потребителите чрез подобряване на доставката, политиката за връщане, страниците за плащане и страниците за обслужване на клиенти. Имайки впечатляваща страница за поддръжка на клиенти, печелите доверието на потребителите и създавате усещането, че техните нужди ще бъдат удовлетворени.

5) Проектиране на краткосрочни етапи за пазаруване

Трябва да проектирате целия процес на пазаруване, за да бъде доста лесен. Колкото по-кратки са стъпките, толкова по-голяма е вероятността потребителят да спре и да действа на сайта.

6) Укрепване на дизайна на количката

Това е голямо предимство, ако вашата количка предлага на потребителите възможността да добавят, премахват и анулират продукти. Трябва също така да предоставите на клиентите си възможност да прегледат количката, преди да завършите покупката. Потребителят може да прекарва време в сайта с комфорта за управление на кошницата си.

7) Подобрете дизайна на лентата си за търсене

Уверете се, че потребителите постигат точния резултат, който искат, като поставят филтри. Потребителят ще има възможност да достигне до желания продукт по-бързо. Фактът, че потребителят може лесно да намери продукта, който търси, ще увеличи шанса да прегледа вашия сайт.

Ако тепърва започвате да извършвате електронна търговия и се нуждаете от професионална поддръжка, можете да се свържете с нас тук. Добър ден с много продажби.